Jó, tudom, nem nagy ötlet mára, de azért gondoltam, megosztom, mit rittyentettem össze a konyhában. Ezzel kívánok mindenkinek boldog karácsonyt :) Szerettem volna valami olyat főzni, amit Boti is elfogyaszt, de mivel ma kibújt a 9. foga, nyűgös volt, és az étvágyát is elvesztettük valahol... Mindenesetre egészen gyerekbarát vacsora, hipergyorsan készen van, és finom is. Eredetileg fenyőmagos pisztráng lett volna, de valaki felvásárolta az összes pisztrángot a Corában - affene. Maradt tehét a lazac, de így is jó a menü. Ímhol ni:
Előétel: gesztenyekrémleves
Hozzávalók: 25 dkg édes gesztenyemassza, 8 dl tej, 1 cs vaníliás pudingpor, 3 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, mazsola, rum.
Elkészítés: a tejet 3 evőkanálnyi híján felforralod. Azzal a 3 evőkanálnyival bekevered a pudingport és a cukrot, majd hozzáadod a felforralt tejhez. Ha jól elkeverted, villával beletöröd a gesztenyemasszát, és összeforralod. Hozzáadod a vaníliáscukrot, és 1-2 percig főzöd. Rumba áztatott mazsolával tálalod (ezt érdemes előző nap beáztatni, hogy jól megszívja magát). Eheted melegen vagy hidegen is - ha hagyod kihűlni, előfordulhat, hogy bepudingosodik, akkor tejjel tudsz lazítani rajta.
Főétel: kapros-vajas lazac rizzsel és balzsamecetes madársalátával
Hozzávalók: lazac, kapor, só, bors, vaj, rizs, vegeta, madársaláta, balzsamecet (hű, de meglepő :)
Lazac elkészítése: megnyomkodod a halszeletkéket (bőrükkel lefelé), és ahol szálkát érzel, azt szemöldökcsipesszel kihúzod. Ezután lesózod, megborsozod, megszórod mindkét oldalát kaporral, és forró vajas serpenyőben hirtelen kisütöd.
Rizs elkészítése: beborítod a kellő mennyiségű rizst egy lábosba, felöntöd vízzel úgy, hogy a rizs fölött még egy ujjnyi legyen, és beleszórsz némi vegetát (só nemigen kell a vegeta mellé). Felforralod, majd leveszed a fedőt, és addig főzöd, amíg a víz el nem főtt. Akkor visszateszed a fedőt, leveszed a tűzről, és félreteszed 20 percre. Ezalatt a rizs felpuhul.
Madársaláta elkészítése: kézzel megmosod, átválogatod, és nyakon öntöd némi balzsamecettel.
Desszert: forró csokidesszert
Hozzávalók: 15 dkg ét- vagy tejcsoki (én Bocit szoktam), 12 kocka másik csoki, 8 dkg vaj és még egy csipetnyi, 2 ek liszt, 4 ek cukor, 4 tojás
Elkészítés: a sütőt előmelegíted 220 fokra, és a csipetnyi vajjal kikensz 6 db tűzálló csészét vagy felfújtas tálkát. Vízgőz fölött megolvasztod a 15 dkg csokit és a 8 dkg vajat, közben a tojásokat és a cukrot fehéredésig kevered robotgéppel. A tojásos muttyba beleborítod a lisztet és a csoki-vaj masszát, és szép egyenletesre kevered. Félig töltöd a csészéket a csokis masszával, rádobsz 2-2 kocka csokit, és aztán rátöltöd a többi masszát is. Szépen besorjázod a csészéket a sütőbe, és 10 percig (nem légkeveréssel!) sütöd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése