itt választhatsz

2012. június 8., péntek

Málnás-vaníliás gyümölcstorta, Annus-mama módra

Ha el kell gondolkodnom, mikor mentem először úgy a konyhába, hogy nem az éhségemet akartam csillapítani, hanem főzni, akkor igencsak meg kell erőltetni az agyamat. Ehelyett azt mondom, amióta az eszemet tudom, tojást választok szét és verek fel (nem röhög!), tepsit lisztezek, lekvárt keverek...

Van egy sütemény, ami sok szempontból Ivádhoz kötődik, anyukám szülőhelyéhez. Egy pici falu a Mátrában, alig pár száz lakossal. A történelmébe most nem megyek bele, de a lényeg, hogy mindenki ismer mindenkit, sőt. És ami a sztori szempontjából fontos: egy ivádi lagzi bizony nem tömi meg az esküvőszervezők bukszáját, merthogy rendszerint a lányos ház udvarán, pár hevenyészett sátrat felcsapva tartják, vagy 150-200 fő részére minimum. És az étek? Összehordják a falubeliek. Ki két csirkét hoz, ki egy disznóvágás össztermékét, ki meg óriáskondérban főzi a helyszínen a tyúkhúslevest - ami nélkül nem lagzi a lagzi. Minden nagyon home-made! Még arra is emlékszem, hogy anyukám egyik unokatestvérének a lagziján vagy 2 órán keresztül mosogattam az evőeszközöket :)

És ilyen alkalmakkor minden ház süteményt is visz. Annus mamával mi mindig belefogtunk három gyümölcstortába. Egyet sütött ő, egyet Katica, az unokatestvérem, egyet meg én. És higgyétek el, elfogyott, a bátyám pl. akkoriban egy felet simán belapátolt egyes-egyedül.

No, íme a roppant egyszerű recept, tessék kipróbálni. Könnyű és finom - de figyelem, ez nem egy norbidiéta csúcsa... :)

Málnás-vaníliás gyümölcstorta, Annus-mama módra


Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt - vagy 4 ek liszt és egy csomag főznivaló pudingpor
- 2 kk sütőpor
- kis vaj és liszt a forma kikenéséhez

Tészta elkészítése:
A tojásokat szétválasztod, a fehérjéből kőkemény habot versz a cukorral (akkor jó, ha a tálat lefelé fordítva meg sem moccan a hab!). Ezt finoman beleforgatod a tojássárgájába, hozzáadod a sütőport és a lisztet (vagy ha pl. rózsaszín tésztát szeretnél, akkor a puncsos pudingporral elkevert lisztet). Mindezt kivajazott-lisztezett gyümölcstortafiormába öntöd, és 160 fokon megsütöd. Ha úgy érzed, kész, nyúlj be a sütőbe, és lapogasd meg a közepét. Ha ott is szilárdnak érzed, akkor jó. Kiveszed, kifordítod a formából, és hagyod kihűlni. Ha kihűlt, félbevágod (öööö, tuti, ami tuti, leírom: horizontálisan, vagyis vízszintesen :).

Kencefice a közepére: sima puding, bármilyen ízű. Én most vaníliásat főztem bele, és málnadarabkákkal bolondítottam meg.

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
- 1 cs Dr. Oetker vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor a pudinghoz
- 0,5 l tej
- két dobozka málna és még bármilyen piros gyümölcs
- 1 zacskó zselatin
- 3 ek cukor a zselatinhoz
- 2 dl víz

Krém és díszítés elkészítése:
A pudingot a zacskón írtak szerint elkészíted, és hagyod teljesen kihűlni. Ha ez megvan, akkor a 2/3-át kend a torta közepére, és szórd meg málnadarabkákkal. Ezután tedd rá a torta tetejét, és arra tedd a maradék pudingot. Utolsó siímtásként piros gyümölcsöket - én most málnát és piros szőlőt - szórj a tetejére, és ezeket piros zselatinnal rögzítsd.

Jó étvágyat!

u.i.: És ilyen volt felvágva:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése