itt választhatsz

2012. május 11., péntek

Oregánós-szalonnás kelt csavardi

No, ez most Katus és Levi születésnapjára - pontosabban szülinapi bulijára - készül, egyfajta sós ropogtatnivalóként. Szanaszéjjel gondolkodtam magam, hogy mit vigyek: krumplis pogit, sajtos falatkákat? De az igazság az, hogy most megint a toszkán időszakomban vagyok, oregánó minden mennyiségben, hát hajrá. És mivel tök véletlenül lapult a hűtőben némi kolozsvári szalonna (ami eredendően tökipompos formában szerette volna befejezni pályafutását...), így szalonnás-oregánós dolog lett a vége. Ilyen, ni:

 

Hozzávalók:

- 80 dkg liszt
- 1 élesztő
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 1 tojás
- kicsi tej
- kicsi cukor
- oregánó
- só

Elkészítés: felfuttatod az élesztőt enyhén cukrozott, meleg tejben. A liszt háromnegyedét, a tojást, két teáskanál sót és ugyanennyi, ha nem több oregánót összeborítasz egy tálba, és hozzáadod az élesztőt. Jól összegyúrod, és hagyod kelni. Kétszer keljen meg, ha kelesztőtálad van (vagyis kétszer dobja le a tál tetejét). Erősen lisztezett deszkán kézzel vagy sodrófával kinyújtod a tésztát vagy 1-1,5 centi vastagra. Felkockázod - téglalapokra :), és kézzel még megnyújtogatod ezeket a téglalapokat, egyesével. A közepükre egy sor kockára vágott kolozsvári szalonnát teszel. Feltekered, megcsavarod, és a rudacskákat=csavardikat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezed. 180-190 fokon sütöd, amíg a teteje meg nem pirul. Fontos, hogy a kész csavardikat a saját gőzében hagyod kihűlni és puhulni: egy tálat kibélelsz két konyharuhával, ebbe helyezed a csavardikat, majd a tetejét a kupacnak két másik konyharuhával feded le. Így finom puha lesz minden egyes helyre kis csavardi :) Ennyi alapanyagból nekem pontosan 33 darab született.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése